مراقبت های بعد از جراحی تومور مغزی، مجموعه ای از دستورالعمل ها جهت بهبود بیمار و کوتاه شدن دوره نقاهت بیمار است. مثال مراقبت های مربوط به فعالیت های روزانه و رژیم غذایی بسیار اهمیت دارند.
عموم افرادی که به بیماری تومور مغزی مبتلا می شوند، نیاز به جراحی تومور مغزی خواهند داشت. این جراحی رایج ترین روش برای درمان بیماری هایی مغزی است. برای دستیابی به نتایج موفقیت آمیز توسط آن باید مراقبت های خاصی را رعایت کنید. در ادامه این مطلب به بررسی جامع تر این مراقبت ها خواهیم پرداخت. تا انتها ما را همراهی کنید.
دکتر شهاب کمالی اردکانی
متخصص و جراح مغز و اعصاب
۰۹۰۵۰۴۳۵۲۵۱
مراقبت های بعد از جراحی تومور مغزی
یکی از مهم ترین نکاتی که بایستی برای این جراحی رعایت کنید، توجه به مراقبت های بعد از جراحی تومور مغزی است. این مراقبت ها اثرات زیادی بر نتایج نهایی عمل شما خواهند داشت؛ بنابراین توصیه داریم حتما آن ها را رعایت کنید. مراقبت های پس از عمل تومور مغزی شامل موارد زیر است.
· استفاده از کمپرس سرد و دارو برای بهبود درد، تورم و خارش سرد
· مراجعه به پزشک در صورت ایجاد تورم های آبکی و از بین نرفتن آن ها پس از دوهفته
· مراجعه به پزشک یک هفته پس از جراحی جهت انجام معاینات
· در صورت جذبی نبودن بخیه ها، باید 10 الی 12 روز پس از جراحی به پزشک مراجعه نموده و نسبت به برداشتن آن ها اقدام نمایید.
· در روزهای ابتدایی از غذاهای نرم استفاده کنید؛ زیرا ممکن است جویدن غذاهای سفت شما را با دردهایی در ناحیه شقیقه مواجه سازد.
· حتما جهت عکسبرداری های کنترلی در فواصل زمانی مشخص شده، به پزشک خود مراجعه نمایید.
· حتما به اندازه بخوابید و استراحت کافی داشته باشید.
· سر خود را در زاویه مناسبی قرار دهید تا از وارد شدن هرگونه فشار به آن جلوگیری گردد.
· تا 3 ماه از رنگ کردن موهای خود بپرهیزید.
· هنگام بلند شدن از رخت خواب به آرامی این حرکت را انجام دهید تا دچار سرگیجه نشوید.
· در روزهای ابتدایی پس از جراحی یعنی 3 تا 5 روز اول حتما از شامپو بچه برای شستشوی موهای خود استفاده کنید.
· جهت جلوگیری از لخته شدن خون حتما پیاده روی کنید.
· 2 تا 3 ماه پس از جراحی از رانندگی بپرهیزید.
· از انجام فعالیت های سنگین و برداشتن اجسام سنگین خودداری نمایید.
· فراموش نکنید که امواج رادیویی خطرات زیادی برای بیماران تومور مغزی دارند؛ بنابراین پس از جراحی استفاده از لوازم الکترونیکی همچون گوشی تلفن همراه را محدود سازید.
· تا 3 ماه انجام ورزش های سنگینی همچون ورزش های هوازی، وزنه برداری، دویدن و دوچرخه سواری کنار بگذارید.
· پس از جراحی با توجه دستورالعمل های پزشک خود حتما فیزیوتراپی انجام دهید؛ زیرا اثرات قابل توجهی بر بهبود سریع تر شما دارد.
مدت زمان بهبود زخم
برای دستیابی به بهبودی کامل پس از جراحی تومور مغزی نیاز به 4 تا 8 هفته استراحت دارید. نکته ای بایستی به آن توجه داشته باشید این است که زخم ها و برش های ایجاد شده بر روی ناحیه سر احتمالا تا یه هفته درد داشته باشند؛ اما به مرور بهبود خواهند یافت.
بیشتر بخوانید: جراحی ضایعات عروقی مغز چگونه است ؟؟
در صورت تشنج باید چه کار کرد؟
در صورت بروز تشنج خونسردی خود را حفظ کرده و به بیمار با کنترل شرایط کمک کنید.
ابتدا بیمار را به پهلو بچرخانید. این امر موجب خارج شدن ترشحات دهان وی خواهد شد، تا راه تنفسی بیمار مسدود نگردد.
مراقب باشید اندام ها و سر بیمار به جسم خاصی برخوردار نداشته باشد. این تشنج ها تنها چند ثانیه طول می کشند و پس از آن متوقف خواهند شد.
پس از کنترل شرایط لازم است حتما بیمار خود را نزدیک ترین مرکز درمانی انتقال داده و شرایط بروز یافته را حتما با پزشک وی در میان بگذارید.
ضربه به سر بعد از عمل خطرناکه؟ اگه ضربه خورد باید چکار کنیم؟
ضربه به سر پس از جراحی تومور مغزی خطرات زیادی به همراه خواهد داشت. همان گونه که می دانید در این جراجی جمجمه بیمار باز خواهد شد، تا بتوان جراحی را بر روی مغز انجام داد. چنین شرایطی قطعا موجب آسیب پذیرتر شدن عروق داخل و اطراف مغز می شود و اگر در این بازه زمانی ضربه ای به سر وارد شود خونریزی مغزی رخ خواهد داد.
پس از ضربه به سر، کمی استراحت کرده و سپس به پزشک مراجعه کنید. در صورتی که ضربه وارد شد، بیمار بایستی کرانیوپلاستی شود.
اما کرانیوپلاستی چیست؟
در این روش قسمتی از جمجمه برداشته شده و بیمار باید مدتی را در این حالت زندگی کند. البته نباید فراموش کرد که این موضوع موجب وارد شدن آسیب بیشتری به ناحیه جراحی خواهد شد.
بیشتر بخوانید: جراحی قاعده جمجمه چگونه است؟؟
فعالیت های روزانه و رژیم غذایی
یکی از مهم ترین مراقبت های بعد از جراحی تومور مغزی کنترل فعالیت های روزانه و رژیم غذایی است.
اگر بیمار با ضعف حرکتی مواجه باشد؛ بایستی به کمک یک همراه یا واکر طی روز چندبار از جای خود بلند شده و به آرامی پیاده روی کند. پیاده روی اثرات مثبت بسیار زیادی بر بیمار خواهد شد.
مهم ترین اثرات پیاده روی شامل بهبود شرایط روحی، تقویت عضلات بدن، خارج شدن ترشحات ریوی و عدم ایجاد لخته خون در پاها می شوند. مواردی همچون ترشحات ریوی و لخته شدن خون خطرات بسیار زیادی برای بیماران به دنبال دارند و در برخی موارد حاد حتی موجب مرگ آن ها نیز خواهند شد.
تمام افرادی که جراحی تومور مغزی را تجربه می کنند، ممکن است با علائمی همچون سردرد، تشنج و سرگیجه مواجه شوند. بر این اساس توصیه داریم تا یک و ماه نیم از رانندگی اجتناب کنید تا به شرایط نرمالی برسید.
از نظر غذایی بیماران محدودیت خاصی نخواهند داشت؛ اما باید در مصرف غذاهای چرب، قند و نمک مراقبت های زیادی را به عمل آورند. توصیه داریم پس از جراحی حتما در رژیم غذایی خود مواد پروتئینی و انواع ویتامین ها را قرار دهید تا سریع تر به بهبود دست یابید.
در چه صورت باید به پزشک مراجعه کرد؟
با مشاهده برخی علائم لازم است حتما به پزشک خود مراجعه کنید؛ زیرا این علائم به عنوان نشانه های خطر شناخته می شوند. از جمله علائم خطرناک پس از جراحی تومور مغزی :
· ضعف اندام ها
· استفراغ و حالت تهوع
· سردرد شدید
· التهاب در جای زخم ها
کلام آخر
با توجه به مطالبی که بیان شد، می توان به این نتیجه دست یافت که یکی از راهکارهای بهبود سریع تر پس از جراحی تومور مغزی، رعایت مراقبت های بعد از جراحی تومور مغزی است. این جراحی یکی از سخت ترین جراحی های ناحیه مغز است و شما با رعایت این مراقبت ها می توانید شرایط بهتری را پس از جراحی تجربه کنید.
سوالات متداول مراقبت های بعد از جراحی تومور مغزی
در چه شرایطی باید حتما به پزشک مراجعه کرد؟
در صورت بروز علائمی همچون سردرد شدید، تشنج، حالت تهوع و استفراغ و ضعف اندام ها باید سریع تر به پزشک خود مراجعه نمایید.
با توجه به احتمال ایجاد سرگیجه و تشنج باید تا یک و ماه نیم پس از جراحی از رانندگی بپرهیزید.
امواج رادیویی برای افرادی که جراحی تومور مغزی انجام داده اند خطر دارند؛ بنابراین بهتر است تا بهبود کامل از گوشی های تلفن همراه بپرهیزید.