عمل- دیسککتومی

هر چیزی که درباره دیسککتومی کمر باید بدانید!

دیسککتومی کمر یک عمل جراحی دیسک کمراست. این عمل جهت خارج کردن مهره آسیب دیده و کاهش فشار به اعصاب و نخاع انجام می شود. یکی از سوالات رایج بیماران اینست که عمل جراحی دیسککتومی کمر چیست؟؟

 در صورت آسیب دیدن مهره های دیسک و غضروف بین آن ها، باعث ایجاد درد در کمر می شود. در صورت شدید بودن آسیب، بخش ژلاتینی و نرم دیسک مهره‌ها از مهره‌ها خارج خواهند شد که در نتیجه خارج شدن این دیسک فشاری به اعصاب و نخاع وارد می‌شود. در نتیجه سبب ایجاد درد یا ضعف در اندام‌های بدن می‌شود‌.

بنابراین جراحی دیسککتومی کمر می‌تواند تاثیر قابل توجهی در بهبود این مشکل داشته باشد. لازم است توجه داشته باشید که جراحی دیسککتومی کمر تاثیر بسیار زیادی در بهبود این مشکل داشته و همچنین می‌تواند عوارض و خطراتی را نیز برای افراد به همراه آورد.

پزشکان پیشنهاد می‌کنند بیماران پیش از انجام جراحی و بعد از آن مراقبت‌های لازم را انجام دهند تا بتوانند بهترین نتیجه را از این عمل به دست آورند.در این مقاله قصد داریم شما را با هر آن چه در خصوص جراحی دیسککتومی کمر باید بدانید آشنا کنیم.

دیسککتومی کمر چیست؟

مهره‌های کمر و بافت غضروف‌هایی که بین این مهره‌ها قرار گرفته‌اند، ستون فقرات افراد را تشکیل می‌دهند. به بافت‌های غضروف مانند بین مهره ها، دیسک گفته می‌شود. دیسک‌ها دارای قابلیت ارتجاعی بوده و مانند یک ضربه گیر عمل می‌کنند.

 از جمله دیگر کارهایی که دیسک‌ها انجام می‌دهند، ممانعت از ایجاد اصطکاک بین مهره‌های کمر است. همچنین دیسک، ضربات وارد شده به ستون فقرات را مهار خواهد کرد.

این دیسک ها از دو قسمت به نام ها نوکلئوس پولپوزوس (که بافتی ژله مانند است و بخش مرکزی دیسک را تشکیل می دهد) و آنولوس فیبروزوس ( که قسمتی حلقوی دورتادور بافت مرکزی آن بوده و مثل رباط سفت ومحکم است) تشکیل شده است.

اگر تحت برخی شرایط بخش‌های خارجی آنالوس فیبروزوس ضعیف یا پاره شوند، در نتیجه قسمت مرکزی ژلاتینی دیسک به عقب نفوذ کرده و سبب ایجاد فشار بر روی نخاع و طناب عصبی نخاعی خواهد شد.

 به منظور درمان بیماران و بر طرف کردن این مشکل، لازم است بخش ژلاتینی که از جای خود بیرون آمده است را از بدن خارج کنند. عمل جراحی که توسط آن بخش ژلاتینی از بدن افراد خارج می‌شود، دیسککتومی کمر نام دارد.

توجه داشته باشید که در جراحی دیسکتومی کمر، تمامی قسمت‌های دیسک خارج نخواهد شد و فقط پزشکان قسمت آسیب دیده فتق دیسک کمر را برمی‌دارند. فتق دیسک می‌تواند سبب تحریک و فشرده شدن اعصاب مجاور شود. موثرترین درمان به منظور کاهش درد در بازوها یا پاهای شما، عمل دیسککتومی کمر خواهد بود.

انواع-عمل-دیسککتومی
عمل دیسککتومی کمر برای درمان دیسک کمر

انواع عمل دیسککتومی کمر

جراحی دیسککتومی کمر دارای انواع مختلفی بوده که در ادامه به شرح و بررسی هر یک از انواع جراحی‌ها پرداخته شده است. هر دو روش کم تهاجمی بوده و تحت بیهوشی عمومی یا نخاعی انجام می شود.

میکرو دیسککتومی

در این روش پزشک از میکروسکوپ ویژه ای جهت مشاهده دیسک کمر و عصب های نخاعی استفاده می کند. جراح یک برش کوچک ایجاد کرده و میکروسکوپ را وارد بدن می کند.

دیسککتومی آندوسکوپی

دیسککتومی آندوسکوپی، بدون برش داخلی یا برداشتن استخوان انجام می شود. جراح صرفا یک برش خارجی جهت ورود آندوسکوپ ایجاد می کند. در این روش از آندوسکوپ استفاده می‌شود. آندوسکوپ یک لوله انعطاف پذیر کوچک بوده، که از فیبرهای نوری نازک تشکیل شده است و مجهز به یک میکرودوربین است.

علت انجام دیسککتومی کمر

همان طور که پیش از این ذکر کردیم فتق دیسک کمر می‌تواند بر روی عصب نخاعی فشار زیادی وارد نماید. در نتیجه عمل دیسککتومی کمر به منظور کاهش فشار فتق دیسک کمر بر روی عصب نخاعی بسیار موثر است. در صورتی که بخشی از بافت غضروف که نرم تر است، در داخل دیسک از طریق شکافی در قسمت بیرونی که سخت‌تر است، از دیسک خارج شود، فتق دیسک کمر ایجاد خواهد شد. در این شرایط بسیار حائز اهمیت است، افراد عمل دیسککتومی کمر را انجام دهند‌.

در صورتی که هر یک از شرایط زیر را دارا باشید، پزشک متخصص به شما پیشنهاد خواهد کرد، این جراحی را هر چه سریع‌تر انجام دهید:

·        اگر به دلیل ضعف عصبی در هنگام ایستادن یا راه رفتن احساس درد دارید، یا به طور کلی ایستادن و راه رفتن برای شما مشکل است، باید جراحی دیسککتومی کمر را انجام دهید.

·        در صورتی که پس از ۶ تا ۱۲ هفته، علائم شما توسط درمان‌های دارویی، فیزیوتراپی و تزریق استروئید درمان نشده باشند.

·        اگر دردی دارید که به لگن، پاها، بازو یا قفسه سینه شما منتشر می‌شود و قابل کنترل نیست.

دکتر شهاب کمالی متخصص و جراح مغز و اعصاب، خدمات درمانی بسیاری در زمینه مغز و ستون فقرات ارائه می دهد. جهت ارتباط بیشتر دکتر را در شبکه های اجتماعی اینستاگرام و آپارات دنبال کنید.

کاربرد دیسککتومی کمر

جراحی دیسککتومی کمر زمانی کاربرد دارد که قسمتی از بخش نرم دیسک مهره‌ای از کناره ستون فقرات خارج شده و سبب وارد شدن فشار به نخاع و ریشه‌های عصبی شود. به منظور بر طرف کردن این فشار وارد آمده لازم است جراحی بر روی بخش ژلاتینی خارج شده از ستون فقرات صورت بگیرد.

در صورت داشتن در بخش های زیر، جراحی دیسککتومی کمر کاربرد دارد. از جمله:

·        دیسککتومی گردنی: در این عمل جراحی دیسک بیرون زده از مهره‌های ناحیه گردن را خارج می‌کنند.

·        دیسککتومی توراسیک یا صدری: دیسککتومی توراسیک یا صدری شامل برداشتن دیسک در قسمت میانی کمر و گردن است.

·        دیسککتومی کمر: در این نوع از جراحی‌های دیسکتومی دیسک خارج شده از بین مهره‌های کمر را جراحی کرده و خارج می‌کنند.

نکات مراقبتی قبل از عمل

لازم است اصول های مراقبتی را پیش از انجام جراحی دیسککتومی کمر رعایت کنید، تا عمل شما با موفقیت بیشتری صورت بگیرد. معمولاً پیش از انجام عمل دیسککتومی کمر در بیمارستان، پزشک یا پرستار سوالات مهمی در مورد وضعیت سلامت عمومی از شما خواهد پرسید. این سوالات بیشتر جنبه پیش ارزیابی دارند و ممکن است حتی از طریق تلفن نیز از شما پرسیده شوند.

دادن آزمایش‌های ساده‌ای همچون آزمایش خون نمونه ادرار یا سواپ

انجام تست های تصویربرداری چون بررسی ام آر آی

نکات مراقبتی بعد از عمل

همان طور که لازم است پیش از عمل دیسککتومی کمر مراقبت‌هایی را انجام دهید، بسیار حائز اهمیت خواهد بود که پس از این عمل نیز اقدامات مهمی را صورت دهید.

معمولاً پس از جراحی به اتاق ریکاوری منتقل خواهید شد، تا تیم پزشکی بتوانند مراقب عوارض ناشی از جراحی و بیهوشی در شما باشند.

برخی از افراد ممکن است به دلایل مختلفی در روز اول به اندازه کافی سرحال نباشند که بتوانند مرخص شوند. بنابراین بسیاری از افراد پس از جراحی ملزم به ماندن در بیمارستان هستند. لازم است توجه داشته باشید که بستری ماندن افراد پس از جراحی، همچنین بستگی بسیار زیادی به بیماری‌های زمینه‌ای آنها پیش از جراحی خواهند داشت.

از جمله نکات مراقبتی مهم بعد عمل:

  • خودداری از خم شدن یا پیچ خوردن به پشت
  • خودداری از انجام کارهای سنگین به مدت 2 ماه
  • خودداری از انجام رابطه جنسی به مدت 2 هفته
  • پوشیدن کفش های ورزشی و اسپرت
  • عدم مصرف مشروبات الکلی
  • مراقبت از برش جراحی و شستشوی آن با آب ولرم و صابون
  • مصرف داروها طبق تحویز دکتر
  • استفاده از کمپرس یخ جهت کاهش درد و تورم
  • پیاده روی به مدت 5 الی 10 دقیقه در هر 3-4 ساعت

عوارض دیسککتومی کمر

دیسکتومی کمر از جمله جراحی‌های بی‌ خطر به حساب می‌آید، اما لازم است توجه داشته باشید که این جراحی نیز همچون تمامی عمل‌های جراحی دارای خطرات و عوارضی برای افراد خواهند بود. از جمله مهم‌ترین عوارض محتمل پس از جراحی دیسککتومی کمر می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

·        احتمال خون ریزی

·        بروز عفونت

·        نشت مایع نخاعی

·        وارد شدن آسیب به عروق خونی یا اعصاب داخل و اطراف ستون فقرات

 سخن پایانی

جراحی دیسککتومی کمر یکی از بهترین جراحی‌ها به منظور کاهش ضعف و درد اندام‌ها ناشی از تحت فشار قرار گرفتن اعصاب است. در این جراحی دیسک بیرون زده از بدن خارج خواهد شد‌.

سوالات متداول

آیا دیسککتومی کمر درد دارد؟

به طور معمول پس از هر انجام هر نوع جراحی احساس درد طبیعی است. بنابراین پس از جراحی دیسککتومی نیز ممکن است درد کمی را تجربه نمایید. البته لازم نیست نگرانی در این خصوص داشته باشید زیرا پزشک با تجویز داروهای مسکن می‌تواند درد شما را کاهش دهد.

چه نکاتی را لازم است در روز جراحی رعایت کنید؟ 

قبل از جراحی باید به مدت ۱۲ ساعت ناشتا باشید و فقط داروهایی را که پزشک تجویز کرده است را با یک جرعه آب مصرف نمایید. بهتر است در روز جراحی عصا، واکر یا ویلچر به همراه خود داشته باشید.

هزینه دیسککتومی دیسک کمر چقدر است؟

هزینه این روش درمانی، به عوامل مختلفی همچون حاد بودن مشکل و تخصص پزشک بستگی داشته و با توجه به این موارد متفاوا خواهد بود. به منظور اطلاع دقیق از هزینه ها ضروری است که به جراح مغز و اعصاب مراجعه و مورد معاینه قرار بگیرید.

مطالب مرتبط

فهرست محتوا
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *