درمان ام اس، روش قطعی ندارد و صرفا با مصرف داروهایی مخصوص، می توان سرعت پیشرفت بیماری را کاهش داد. درمان بیماری ام اس بسته به دوره های پیشرفت بیماری متفاوت است. در ادامه درباره روند درمانی ام اس و روش های درمانی مناسب هر دوره توضیح داده شده است. تا انتهای مقاله با ما باشید.
بهترین روش درمان ام اس
انتخاب بهترین روش درمانی درست بیماری ام اس، نوع دارو و…، به وضعیت جسمی بیمار، شدت بیماری، میزان اثربخشی داروهای مصرفشده بستگی دارد. درمان بیماری ام اس، بسته به دوره های درمان این بیماری، به 3 گروه اصلی تقسیم بندی می شود:
- روش درمانی مناسب برای دوره های پیشرفت بیماری
- روش درمانی مناسب جهت پیشگیری از پیشرفت بیماری
- روش درمانی مناسب جهت کنترل روند بیماری ام اس
روش درمانی برای دوره پیشرفت بیماری
دوره پیشرفت بیماری، دوره ای عود بیماری است. در این دوره، فرد دچار حملات بیماری ام اس می شود. دارو درمانی جهت کاهش حملات عصبی این بیماری است.
کورتیکواستروئیدها
مصرف داروهای کورتیکواستروئیدهایی چون پردنیزولون، بر کاهش التهاب عصبی موثر است. کورتیکوراستروئیدها، همانند سایر داروهای عوارض جانبی چون بیخوابی، افزایش فشار خون، افزایش سطح گلوکز خون، نوسانات خلقی و … به همراه دارد.
تبادل پلاسما (پلاسمافرزیس)
تبادل پلاسما در کاهش حملات عصبی موثر است. در این روش از خون خود فرد استفاده می شود. خون گرفته شده فرد، با استفاده از دستگاه سانتریفیوژ به دو قسمت سلولی و پلاسمایی تقسیم می شود. قسمت پلاسمایی دور ریخته می شود. سلول های باقی مانده با یک مایع مخصوص حاوی آلبومین جایگزین شده و به بدن فرد تزریق می شود.
روش درمانی مناسب جهت پیشگیری از پیشرفت بیماری
با مصرف بعضی دارها و رعایت مواردی، می توان مانع پیشرفت بیماری شد. روش هایی چون:
دارو درمانی
داروی اوکرلیزومب، یک داروی مناسب جهت پیشگیری از پیشرفت بیماری است. این دارو تحت تایید سازمان FDA آمریکا است. طبق بررسی های انجام شده، احتمال پیشرفت بیماری ام اس، در کسانی که این دارو را مصرف می کنند، نسبت به سایر بیماران بسیار کمتر است.
سلول B در سیستم ایمنی، نقش ویژه ای در ایجاد بیماری ام اس دارد. داروی اوکرلی زومب در حذف سلول های B بسیار موثر است. همچینین بر کاهش آسیبهای مغزی و نخاعی مؤثر است.
روش درمانی کنترل روند بیماری ام اس
دارو درمانی و مصرف داروهای خاص، در کنترل روند بیماری ام اس، تاثیر بسزایی دارد. در ادامه داروهای موثر در درمان بیمار ی ام اس گفته شده است. نکته و مورد مهم اینست که هیچ کدام از داروهای زیر را بدون تجویز پزشک، مصرف نکنید.
داروی اینترفرون بتا
داروی اینترفرون بتا از از پرکاربردترین داروها برای درمان ام اس است. این دارو به صورت زیرپوستی یا تزریق عضلانی استفاده می شود.مصرف این دارو بر کاهش شدت بیماری ام اس موثر است.
در طی دوره درمانی مصرف داروی اینترفرون بتا، باید سطح آنزیم کبدی بیماری ارزیابی شود. زیرا آسیب به کبد از عوارض جانبی این دارو است.
گلاتیرامر استات
داروی گلاتیرامر استات، یک داروی موثر در کاهش حملات سیستم ایمنی بدن به بافت عصبی است. این دارو به صورت تزریق زیرپوستی، استفاده می شود.
فینگولیمود
داروی فینگولیمود در کاهش پیشرفت بیماری موثر است. افزایش ضربان قلب، فشار خون، سردر و تاری دید از عوارض مصرف این دارو است. به همین دلیل تا 6 ماه پس از مصرف دارو، ضربان قلب و فشارخون باید منظم چک شود.
دیمتیل فومارات
داروی دیمتیل فومارات یک داروی خوراکی کاهش پیشرفت بیماری است. گرگرفتگی عضلانی، اسهال، حالت تهوع و کاهش تعداد گلبولهای سفید خون از عوارض این دارو است. در طی مصرف این قرص، باید میزان سلول های خونی به صورت دوره ای چک شود.
دیروکسیمل فومارات
داروی دیروکسیمل فومارات، اثری مشابه داروی دیمتیل فومارات دارد. با این تفاوت که عوارض جانبی کمتری نسبت به داروی دی متیل فومارات دارد.
تری فلونوماید
داروی تری فلونوماید، در کاهش بروز علائم و کندشدن پیشرفت بیماری موثر است. آسیب به کبد، ریزش مو، ایجاد اختلال در اسپرم و تخمک از عوارض جانبی این دارو است. چکاپ دوره ای درطی مصرف این دارو، الزامی است.
زوج هایی که در حال مصرف این دارو هستند، برای فرزندآوری باید با پزشک خود مشورت کنند.
سیپونیمود
داروی سیپونیمود در کاهش سرعت پیشرفت بیماری موثر است. این بیماری عوارضی چون مبتلا به مشکلات کبدی و کاهش تعداد گلبولهای سفید، مبتلا شدن به عفونت های ویروسی و تغییر ضربان قلب در پی دارد. ضربان قلب و فشار خون تا 6 ماه پس اط قطع دارو، به صورت دوره ای کنترل می شود.
همچنین این دارو برای جنین در حال رشد مضر است. بنابراین زنان در طی مصرف دارو تا 10 روز پس از قطع مصرف این دارو، باید از روش های پیشگیری از بارداری استفاده کنند.
روش درمانی برای کاهش بروزعلائم
فیزیوتراپی
فیزیوتراپی و انجام تمرینات کششی و قدرتی به کاهش علائم، اسپاسم و گرفتگی عضلات کمک می کند.
دارو درمانی
استفاده از داروهایی چون مانندباکلوفن، تیزانیدین و سیکلوبنزاپرین در کاهش اسپاسم و شل کننده های عضلانی موثر است.
همچنین استفاده از داروهایی چون آمانتادین، مودافینیل و متیلفنیدات (ریتالین) در کاهش خستگی و ضعف و مزمن بسیار موثر است.
درمان بیحسی پا
بعضی از بیماران مبتلا به ام اس، احساس لامسه پای خود را از دست می دهند. بی حسی پا یکی از علائم شایع بیماری ام اس است. مصرف داروهایی چون کپسول نورونتین بر کنترل بی حسی پا موثر است.
درمان های مکمل برای درمان بیماری ام اس
درمانهای مکمل در کنار مصرف داروها، در مدیریت علائم و کاهش سرعت پیشرفت بیماری موثر است. از جمله درمان های مکمل و مناسب درمان ام اس، عبارتند از:
تغییر سبک زندگی
تغییر و اصلاح سبک زندگی از روش های موثر در بهبود علائم ام اس است. تغییر سبک زندگی شامل رعایت رژیم غذایی و داشتن رژیم غذایی سالم و کاهش استرس می شود.
استراحت کردن
استراحت به اندازه کافی و داشتن خواب با کیفیت، شدت اختلالات عصبی را کاهش می دهد.
ورزش
ورزش و داشتن تحرک، برای بیماران مبتلا به ام اس خفیف تا متوسط بسیار مناسب است. ورزش منظم سبب بهبود توان عضلانی اندام ها می شود. انجام ورزش های زیر برای افراد مبتلا به ام اس مناسب است.
- پیادهروی
- حرکات کششی
- ایروبیک سبک
- رکاب زدن
- یوگا و تایچی
- یوگا
- شنا و سایر ورزش های آبی
- ماساژ
خنک نگهداشتن بدن
گرما یکی از فاکتورهای تشدید کننده علائم ام اس است. به همین دلیل خنک نگه داشتن بدن و اجتناب از بودن در محیط گرم، در کاهش علائم موثر است.
مصرف قرص های مکمل
کمبود ویتامین دی و منیزیوم از فاکتورهای اصلی، ابتلا به این بیماری است. به همین دلیل مصرف ویتامین دی و منیزیوم در بهبود علائم بیماری، بسیار موثر است.
مدیریت استرس
استرس در افزایش بروز علائم و پیشرفت بیماری، بسیار موثر است.
“”
وبسایت mayoclinic یک موردی مهم درباره زندگی با بیماری ام اس میگوید: زندگی با هر نوع بیماری مزمن دشوار و طاقتفرسا است. براساس دید آنها، مدیریت استرس، تاثیر بسزایی بر کنترل علائم و روند این بیماری دارد، و پیشنهاداتی در راستای مدیریت استرس ناشی از زندگی با ام اس، ارائه داده است:
- انجام فعالیتهای عادی روزانه خود، تا جایی که برایتان مقدور است.
- با دوستان، خانواده و نزدیکان خود در ارتباط باشید.
- انجام دادن سرگرمیهای مورد علاقه خود را در روز و هفته
- شرکت کردن در گروههای حمایتی که در انجمن ام اس
- درمیان گذاشتن احساسات و نگرانیهای خود در خصوص زندگی با اماس با پزشک یا تراپیست
“”
نتیجه گیری:
درمان ام اس هیچ روش قطعی ندارد.
روش های درمان ام اس، بسته به دوره و پیشرفت این بیماری متفاوت است.
روش های درمانی این بیماری به 3 دسته زیر تقسیم می شود:
- روش درمانی مناسب برای دوره های پیشرفت بیماری
- روش درمانی مناسب جهت پیشگیری از پیشرفت بیماری
- روش درمانی مناسب جهت کنترل روند بیماری ام اس
رعایت مواردی چون ورزش کردن، داشتن رژیم غذایی سالم و مصرف قرص ویتامین D، تاثیر بسزایی در عدم پیشرفت بیماری ام اس دارد.