جراحی ستون فقرات یک روش درمانی جهت رفع عارضه های ستون فقرات است. پزشک پس از تشخیص عارضه های ستون فقرات ابتدا با ارائه توصیه های تغییر سبک زندگی، تزریق داروهای ضد التهابی و… سعی در درمان عوارض دارد. در صورت عدم نتیجه اقدام به جراحی می کند. در ادامه درباره جراحی ستون فقرات، بیماری های ستون فقرات و نکاتی مهم پیرامون عمل ستون فقرات گفته شده است.
ساختار ستون فقرات
ساختار ستون فقرات بسیار پیچیده، مقاوم و در عین حال حساس است. ستون فقرات از 33 مهره، غضروف یا دیسک کروی، چندین رباط و ماهیچه تشکیل شده و در میان کانال نخاعی قرار دارد. ستون فقرات مرکز اصلی بدن در حفظ استواری و تعادل است.
غضروف یک ماده ژله ای است و مانع از ساییدگی مهره ها روی هم می شود. ماهیچه ها و رباط های ستون فقرات انعطاف کافی برای حرکت به چپ و راست و چرخش در مهره ها را ایجاد می کنند.
ستون فقرات سه انحنا در قسمت گردن، کمر و قفسه سینه دارد. آسیب و وارد شدن فشار به ستون فقرات، عارضه هایی برای عصب های بین نخاعی، دیسک، آسیب به کانال نخاعی بدن، تغییر انحنای طبیعی مهره ها و… دارد. در ادامه درباره بیماری های ستون فقرات صحبت شده است.
جهت دریافت مشاوره با ما تماس بگیرید.
بیماری و عارضه های ستون فقرات
آشنایی و آگاهی از بیماری های ستون فقرات به ما اطلاعات بیشتری درباره جراحی ستون فقرات می دهد. در ادامه به چند نوع بیماری ستون فقرات اشاره شده است.
بیماریهای رایج ستون فقرات عبارتند از:
بیرون زدگی دیسک کمر و دیسک گردن
به بیرون زدگی دیسک بین مهره های ستون فقرات کمر و گردن، فتق دیسک گفته می شود. فتق دیسک به کانال نخاعی فشار آورده و رگه های عصبی را تحت تاثیر قرار می دهد، در ادامه سبب ایجاد التهاب و درد زیادی در کمر و گردن می شوند. فتق دیسک با روش های غیرجراحی چون آب درمانی، داروهای ضدالتهاب، حرکات اصلاحی و جراحی دیسک کمر یا جراحی دیسک گردن درمان می شود.
تومورهای نخاعی ستون فقرات
به رشد توده های سلولی در کانال نخاعی یا اطراف آن تومور نخاعی گفته می شود. درمان آن به خوش خیم با بدخیم بودن، محل تشکیل و اندازه تومور بستگی دارد.
تنگی کانال نخاعی
کانال نخاعی از چندین هزار رشته عصبی (نخاع) تشکیل شده و در اطراف مهره های ستون فقرات قرار دارد. این کانال مسئولیت انتقال دیتاها از مغز به بدن است. اگر کانال نخاعی به هردلیلی چون تروما،ضربه یا فتق دیسک تحت فشار باشد و دچار تنگی شود، باید درمان شود.
عمل ستون فقرات
به دلیل انواع عارضه های ستون فقرات، جراحی ستون فقرات روش های متفاوتی دارد. انتخاب روش جراحی ستون فقرات به نوع عارضه، شدت عارضه و محل آن و.. بستگی دارد. گاهی جراح در پی کاهش درد و حذف فشار بر رگ های عصبی است، گاهی برای تثبیت ستون فقرات انجام می شود.
نکاتی مهم بعد از جراحی ستون فقرات:
- حتما مراقبت های بعد از عمل جهت موفقیت عمل را جدی گرفته و رعایت کنید.
- در صورت عدم رعایت مراقبت ها و دستورالعمل های لازم، ممکن است آسیب های بیشتری به نخاع و سیستم عصبی وارد شود.
- حتما پس از عمل تا چند وقت استراحت مطلق کنید.(مدت زمان استراحت توسط پزشک مشخص می شود.)
- نکاتی چون رعایت بهداشت محل زخم، چگونگی استحمام و مدت زمان ترمیم زخم برای جلوگیری از عفونت محل جراحی الزامی است.
- با نظر پزشک تا مدتی مشخص از وسایل کمک حرکتی چون عصا، واکر و… استفاده کنید.
- انجام فعالیت های فیزیکی توصیه شده چون فیزیوتراپی، شنا، پیاده روی در آب و… در تسریع روند بهبودی موثر است.
- جهت جلوگیری از بروز عوارض احتمالی عمل ستون فقرات نکاتی چون کاهش وزن، ترک سیگار، داشتن رژیم غذایی مناسب را رعایت کنید.
نتیجه گیری:
جراحی ستون فقرات یک روش درمانی عارضه های ستون فقرات است. به دلیل حساسیت بالای این عمل، باید توسط یک جراح ماهر انجام شود. در صورت داشتن سوالاتی چون هزینه این عمل، معاینه توسط دکتر شهاب کمالی و… با ما تماس بگیرید.