تومور نخاعی، توده هایی هستند که در کمر و لگن و بر روی استخوان ها و نخاع رشد می کند. تومورهای نخاعی بسته به وجود دلایل آن سرطانی و غیر سرطانی هستند.
تومورهای نخاعی در صورت رشد غیرطبیعی و غیر نرمال بافت در داخل جمجمه یا ستون فقرات ایجاد می شوند. تومورهای خوش خیم غیر سرطانی بوده و به آرامی در یک مکان محدود رشد می کنند. تومور های بدخیم سرطانی بوده و به سرعت رشد می کنند. تومورهای بدخیم در یک مکان محدود رشد نکرده و به سایر نقاط گسترش می یابد.
در ادامه به طور کامل به بررسی تومورهای نخاعی و انواع آن پرداخته شده است.
تومور نخاعی چیست؟
تومورهای نخاعی در اثر رشد غیر طبیعی سلول ها بر روی استخوان یا رباط های ستون فقرات، نخاع و ریشه های عصبی ایجاد می شود. همانطور که گفته شد، تومورهای نخاعی دو نوع خوش خیم و بد خیم هستند؛ که اکثر تومورهای نخاعی از نوع سرطانی هستند. زیرا تومور در بخش های دیگر بدن رشد کرده و به ستون فقرات راه پیدا کرده است. تومورهای نخاعی سبب بروز درد و مشکلات عصبی و در موارد شدید فلج افراد می شود.
در صورت تمایل به شنیدن صحبت ها و توصیه های دکتر شهاب کمالی درباره جراحی ها و بیماری های مغز و اعصاب، می توانید از صفحه اینستاگرام یا کانال آپارات دکتر دیدن کنید.
انواع تومورهای نخاعی
تومورهای نخاعی شایع، ۳ نوع هستند که در ادامه به توضیح انواع آن می پردازیم.
تومورهای ستون فقرات
تومورهای ستون فقرات خود چند مدل هستند.
تومورهای پیش سرطانی: تومورهایی که در ستون فقرات رشد یافته و معمولا منشا آن دیسک های ستون فقرات است. تومورهای پیش سرطانی نادر هستند.
تومورهای متاستاتیک: تومورهای متاستاتیک نوعی تومور بدخیم هستند؛ این تومورها در نواحی دیگر بدن ایجاد شده و به نواحی دیگر چون ستون فقرات گسترش پیدا کرده اند. مثلا در ریه، پستان یا پروستات ایجاد شده و به ستون فقرات گسترش یافته اند.
تومورهای اینترادورال
تومورهای اینترادورال نوعی تومور است که داخل کانال نخاعی و خارج از عصب نخاعی رشد می کنند. این نوع تومور، انواع مختلفی داشته و معمولا خوش خیم است. شایع ترین نوع تومورهای اینترادورال:
مننژیوما: مننژیوما نوعی تومور بوده و در پرده های اطراف نخاع ایجاد می شود. این تومور دو نوع خوش خیم و بدخیم دارد و در زنان میانسال بیشتر دیده می شود.
تومورهای غلاف عصبی: منشا این نوع تومور، ریشه های عصبی بیرون آمده از نخاع است. تومورهای غلاف عصبی اغلب خوش خیم بوده و به کندی رشد می کنند.
تومورهای داخل نخاعی
تومورهای داخلی نخاعی که داخل نخاع و عصب ها رشد می کنند. این تومورهای معمولا خوش خیم بوده و در ستون فقرات رشد می کنند.
بیشتر بخوانید:
علت ایجاد تومورهای نخاعی چیست؟
علت دقیق ایجاد تومورهای مغزی و نخاعی مشخص نیست. طبق مشاهدات انجام شده هنوز دلیل چرا و چگونگی رشد غیر طبیعی سلول های ستون فقرات و نخاعی مشخص نشده است. در ادامه به علل احتمالی بروز این اختلال اشاره شده است.
علل موثر در ایجاد تومورهای نخاعی عبارتند از:
- نقص ژنتیکی و وراثت
- قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی و تشعشات
- تقسیم سلول های سرطانی در استخوان ها، اعصاب و غضروف ستون فقرات
- داشتن ژن های معیوب
- مبتلا بودن به سرطان هایی چون کلیه، کبد و ریه
علائم تومور نخاعی چیست؟
علائم تومورهای نخاعی بسته به محل قرارگیری تومور نخاعی، میزان رشد و نوع تومور بستگی دارد؛ اما بین همه آنها برخی از علائم شبیه و رایج است. از جمله علائم تومورهای مغزی نخاعی:
- گردن درد و کمر درد همراه با بی حسی دست و پاها.
- درد در قسمت مهره های کمر.
- کمر درد همراه با علائمی چون بی اشتهایی، از دست دادن وزن بدون دلیل، حالت تهوع و تب.
- افزایش درد در ستون فقرات در شب.
درمان تومور نخاعی
درمان تومورهای نخاعی به نوع، شدت تومورها و محل رشد آنها بستگی دارد. سه روش درمانی رایج برای درمان تومورهای نخاعی وجود دارد. این 3 روش عبارتند از:
دارو درمانی
گاهی پزشک جهت کاهش تورم و التهاب، یکسری دارو تجویز می کند. این داروها شامل داروهای ضد التهاب و کورتیکواستروئید ها است.
جراحی تومورهای نخاعی
جراحی تومورهای نخاعی به دو روش بسته و باز انجام می شود. انتخاب روش مناسب جراحی تومورهای نخاعی به شدت تومور، نوع تومور و اندازه آن بستگی دارد.
پرتو درمانی
اگر تومور بدخیم بوده و به دلایل چون محل قرار گیری یا شدت آن غیر قابل جراحی باشد، از پرتودرمانی برای درمان آن استفاده می شود. پرتودرمانی با استفاده از پرتوهای پرقدرت سبب از بین رفتن سلول های سرطانی می شود.
شیمی درمانی
شیمی درمانی یک روشی است که برای درمان سرطان های بدخیم کاربرد دارد. این روش برای کوچک کردن و نابود کردن سلول های سرطانی و پیشگیری از رشد و گسترش سلول های سرطانی کاربرد دارد.
نتیجه گیری
تومورهای نخاعی یک عارضه ی بسیار جدی و خطرناک هستند. این تومورها چه خوش خیم یا بدخیم باشند باید سریعا درمان شوند. درمان این عارضه به نوع تومور، محل تومور و اندازه آن بستگی دارد. بهترین روش درمان نیز توسط متخصص و جراح مغز و اعصاب تشخیص داده می شود.
دکتر شهاب کمالی اردکانی متخصص و جراح مغز و اعصاب در زمینه تشخیص و درمان بیماری های مغزی خدمات ارائه می دهد و بیش از 20 سال سابقه فعالیت دارد.
سوالات متداول
حدود 70 درصد از بیمارن تومور نخاعی، پس از درمان به روش های ممکن و جراحی بیش از 5 سال عمر می کنند.