تومور مغزی خوش خیم ممکن است در نواحی مختلفی از مغز شروع به رشد کند. خوشبختانه اغلب تومورهای مغزی خوش خیم به سایر نقاط بدن حمله نمی کنند. این بیماری دارای علائم و علل مختلفی است. سردرد، سرگیجه، تاری دید و… ، از جمله علائم این بیماری هستند. در صورتیکه افراد در دورههای مکرر و طولانی دچار این علائم میشوند، باید به متخصص مغز و اعصاب مراجعه کنند. پزشک با انجام برخی معاینات و غربالگریها ی لازم، وجود یا عدم وجود این بیماری در افراد را تشخیص می دهد.
پس از تشخیص تومور مغزی، بهتر است که هر چه سریع تر اقدام به درمان آن نمایید. از جمله روشهای درمانی تومور میتوان به جراحی، شیمی درمانی، دارودرمانی و… اشاره نمود. در ادامه بطور کامل درباره این بیماری، علائم و درمان آن توضیحاتی ارائه شده است.
انواع تومور مغزی خوش خیم
تومور مغزی خوش خیم براساس نوع سلول های مغزی، انواع مختلفی دارد. در ادامه به بررسی برخی از آنها خواهیم پرداخت. از جمله:
· گلیوما:
یکی از انواع تومورهای مغزی خشکی خوش خیم، تومور گلیوما است. به دلیل این که تومور، درون ماده مغز رشد میکند، آن را با عنوان درون محور نیز میشناسند. مدولوبلاستوما یکی از انواع تومورهای مغزی از نوع گلیوما است. این عارضه از قسمت پشتی مغز شروع به رشد میکند و به وسیله مایع مغزی نخاعی در بدن پخش میشود. این نوع از تومور در افراد بزرگسال کمتر دیده شده و اغلب کودکان دچار این بیماری میشوند.
· مننژیوما:
یکی از شایعترین تومورهای خوش خیم مغز که در غشای پوشاننده مغز و خارج از مغز شروع به رشد میکند، مننژیوما نام دارد.
· لیپوما:
یکی دیگر از شایع ترین انواع تومورهای خوش خیم مغز لیپوما نام دارد. این تومور از تقسیم و گسترش سلولهای چربی در پشت گردن یا حتی بازوهای افراد به وجود میآید، این تومور ظاهر گردی داشته و نرم است. همچنین این توده قابلیت حرکت در زیر پوست را دارد.
· کرانیوفارنژیوما:
اگر تومور از نوعی باشد که در کنار غده هیپوفیز رشد کرده و تاثیر قابل توجهی بر بینایی افراد بگذارند، آن را کرانیوفارنژیوما مینامند. این نوع از تومور خوش خیم نیز در کودکان شایعتر از بزرگسالان است.
· نورومای صوتی:
این نوع از تومورها از طریق تاثیر بر روی اعصاب، از گوش داخلی به مغز افراد انتشار خواهند یافت. در این نوع از بیماری افراد گوش درد شدیدی میگیرند.
· همانژیوبلاستوما:
یکی از انواع تومورهای خوش خیم و غیر سرطانی که در سلولهای قسمت تحتانی مغز و نخاع شروع به گسترش و رشد میکند، همانژیوبلاستوما نام دارد. خوشبختانه این نوع تومور به بافتهای اطراف حمله نخواهد کرد.
· کوردوما:
کوردوما نوعی نادر از تومورهای خوش خیم بوده، که اغلب در پایه جمجمه یا پایه ستون فقرات رشد می کنند. این بیماری به استخوان ها و بافت های مجاور مغز حمله کرده و سبب ایجاد درد و مشکلات حرکتی می شوند. این بیماری بیشتر در بیماران 50 تا 60 ساله یافت می شود.
علائم تومور مغزی خوش خیم
علائم تومور مغزی خوش خیم به عوامل مختلفی همچون اندازهای تومور، محل قرار گرفتن آن و سرعت رشد آن بستگی داشته باشد. به دلیل رشد آهسته این بیماری، ممکن است در اوایل هیچ علائمی نداشته باشد. از جمله شایع ترین علائم تومور مغزی خوش خیم:
· از دست دادن حافظه
· عدم تمرکز در افراد
· از دست دادن آگاهی نسبت به زمان و مکان احساس خستگی مفرط
· معمولا افرادی که مبتلا به تومورهای مغزی هستند، ممکن است به تدریج دچار سردردهایی شوند که درد آنها به مرور افزایش مییابد.
· اختلالات بینایی به همراه سردرد
· حالت تهوع و استفراغ
· سخت و دشوار شدن حفظ تعادل در راه رفتن یا ایستادن
· بی حسی یک سمت بدن در برخی بیماران
· بی اختیاری ادرار یا مدفوع.
· تغییرات خلق و خو در افراد به طور ناگهانی
· اختلالات گفتاری یا مشکل در بیان برخی از واژهها و کلمات
· اختلال در شنوایی
· بروز تشنج در افرادی که پیش از آن سابقه تشنج نداشتهاند.
دلایل ایجاد و بروز تومور مغزی
به طور کلی و دقیق نمیتوان علتی را برای مبتلا شدن افراد به تومور مغزی خوش خیم پیدا کرد، اما برخی از عوامل هستند که میتوانند بر روی ابتلای افراد به این بیماری تاثیر گذار باشند. افراد در هر سن و با هر شرایطی ممکن است به این بیماری مبتلا شوند. ولیکن بعضی از عوامل، ریسک ابتلا به این بیماری را افزایش می دهند، از جمله:
· افرادی بالای ۵۰ سال
· ژنتیک و سابقه خانوادگی
· مبتلا بودن به بیماری های زیر:
· نوروفیبروماتوز نوع ۱ یا نوع ۲
· اسکلروز غدهای
· سندروم گورلین
· سندرم لی فرامن
· سندروم تورکوت
تشخیص تومور مغزی
در جلسات معاینه پزشکی لازم است اطلاعاتی در خصوص سن، سابقه بیماریهای دیگر، وضعیت بینایی، شنوایی، هماهنگی اعضای بدن و تعادل را به پزشک خود دهید. به منظور تشخیص دقیق و صحیح وجود تومور مغزی خوش خیم در مغز، پزشک از تستهای مکمل همچون موارد زیر استفاده خواهد کرد:
· آزمایش خون هورمونی: برخی از تومورهای مغزی همچون توموری که در هیپوفیز مغز شروع به رشد میکند، میتواند ترشح هورمونهای مختلف همچون هورمون رشد و… را تحت تاثیر قرار دهد.
· بیوپسی یا بافت برداری: یکی از بهترین و دقیق ترین روشها به منظور تشخیص انواع سرطانها همچون تومور خوش خیم مغز، بیوپسی یا نمونه برداری است. در این روش از بافت مغز نمونه برداری شده و در زیر میکروسکوپ مشاهده خواهد شد.
· پونکسیون کمری: در این روش متخصصان مایعی از قسمت انتهایی نخاع افراد خارج میکنند و بر طبق این مایع مشخص میکنند که آیا عفونت در بدن افراد وجود دارد یا خیر.
بیشتر بخوانید:
درمان تومور مغزی خوش خیم
بسته به نوع تومور مغزی، محل قرارگیری آن، میزان رشد آن و دیگر موارد، پزشک تعیین خواهد کرد که بهتر است از کدام روش درمانی استفاده کنید. از جمله رایج ترین درمانهایی که برای تومور مغزی خوش خیم در نظر گرفته میشوند، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
· درمان دارویی:
در این روش با استفاده از داروهای خاصی سبب میشوند سلولهای تومور از بین بروند. بنابراین در نتیجه مصرف این داروها اختلال تا حد بسیار زیادی کنترل میشود.
· رادیوتراپی یا پرتو درمانی:
یکی دیگر از شایعترین روشها به منظور درمان تومورها استفاده از پروتونها و اشعه ایکس به منظور کشتن سلولهای تومور است.
· شیمی درمانی:
یکی دیگر از روشها به منظور تاثیر گذاری بر تومور مغزی، استفاده از شیمی درمانی است. در این روش از داروها، قرصها یا تزریقهای وریدی استفاده میشود.
· جراحی:
بسته به این که تومور در کدام یک از ناحیههای مغز قرار گرفته باشد، پزشک تصمیم میگیرد که آیا جراحی روش مناسبی است یا خیر. معمولاً روش جراحی برای درمان تومورهایی استفاده میشود که اندازه کوچکتری دارند.
متخصص مغز و اعصاب ابتدا از طریق جراحی اقدام به درمان تومور های مغزی خوش خیم می کند. در صورتیکه جراحی، روش درمانی مناسبی برای تومور مغزی نباشد، پزشک سایر روش ها را پیشنهاد می کند.
زمان مراجعه به پزشک
در این مقاله شما را با برخی از علائم وجود تومور مغزی خوش خیم آشنا کردیم اما لازم است بدانید که وجود هر یک از این علائم در بدن شما نشان دهنده مبتلا بودن به تومور نیست. وجود این علائم میتوانند به دلیل مشکلات و بیماریهای دیگری در بدن شما باشند، اگر افراد دچار سردرد یا تاری دید، اختلالات بینایی، شنوایی، بیحس شدن دست و پا و… شدند بهتر است هر چه سریعتر به متخصص مغز و اعصاب مراجعه کنند.
معمولاً افرادی که دچار تومور مغزی خوش خیم میشوند، علاوه بر تجربه این علائم، به مرور متوجه میشوند که شدت علامتهای آنها افزایش یافته است، بنابراین لزوم مراجعه آنها به پزشک نیز بیشتر خواهد شد. توجه داشته باشید که هر چه سریعتر به پزشک مراجعه کنید، اختلال شما سریع تر شناسایی شده و درمان می شود.
جراحی تومور مغزی خوش خیم:
عمل جراحی تومور مغزی خوش خیم برای خارج کردن تمام بافت تومور از مغز بدون آسیب رساندن به سایر بافت مغزی است. روش جراحی تومور مغزی و چگونگی انجام آن به محل تومور بستگی دارد. این عمل تحت بیهوشی کامل یا بی حسی موضعی انجام می شود.
نکات مهم درباره جراحی تومور مغزی خوش خیم:
از آن جایی که مغز انسان مهمترین اندام در بدن هر فرد به حساب میآید، بسیار حائز اهمیت است که پس از جراحی تومور خوش خیم مغز مراقبتهای لازم را انجام دهید که دچار عوارض یا مشکلی نشوید.
- معمولاً پس از انجام این جراحی به مدت ۲ تا ۳ روز در بیمارستان بستری خواهید بود، اما توجه داشته باشید که بسته به این که تومور در کدام یک از نواحی مغز قرار گرفته باشد، مدت زمان بستری بودن پس از عمل میتواند متفاوت باشند.
- به منظور کاهش تورم در هفته اول پس از این جراحی، پزشک برای شما داروهای استروئیدی را تجویز خواهد کرد.
- همچنین داروهای جلوگیری از تشنج به مدت ۱ تا ۲ هفته بعد از جراحی به منظور جلوگیری از این عارضه تجویز میشوند.
- لازم است بیماران توجه داشته باشند که بسته به شرایط خود ممکن است پس از ۲ تا ۴ هفته بتوانند به فعالیتهای روزمره یا کار خود بازگردند، در صورتی که در برخی بیماران بازگشت به فعالیت کاری و فعالیتهای روزمره ممکن است ۶ تا ۱۲ هفته نیز به طول بیانجامد.
- دوره نقاهت این بیماری به نوع روش درمانی و سن و شرایط جسمی بیمار ارتباط دارد.
نتیجه گیری
تومور مغزی خوش خیم یک نوع تومور مغزی غیرسرطانی است.
این بیماری با علائمی چون سرگیجه، سردرد، تاری دید، بی حسی دست و پاها در مدت زمان طولانی همراه است.
تومور مغزی خوش خیم براساس نوع سلول های مغزی، انواع مختلفی دارد.
درمان این بیماری نیز به نوع تومور مغزی، اندازه آن، محل رشد و … بستگی دارد.
جراحی تومور مغزی خوش خیم از اقدامات اولیه درمان این عارضه است.
در صورت مشاهده علائم فوق و شدت یافتن آنها، حتما به متخصص مغز و اعصاب مراجعه کنید.
سوالات متداول تومور مغزی خوش خیم
بله متاسفانه در اغلب مواقع انجام جراحی تومور خوش خیم مغز میتواند عوارضی را برای افراد به همراه داشته باشد که بهتر است پیش از انجام این عمل با آنها آشنایی داشته باشید.
به عنوان عوارض کوتاه مدت پس از انجام این جراحی میتوان به مشکل در صحبت کردن، سردرگمی، سرگیجه، تورم مغز، مشکل در راه رفتن و سردرد اشاره کرد.
از جمله عوارض بلند مدت این جراحی میتوان به تغییرات رفتاری، ضعف در اندامها همچون بازوها و پاها، تغییرات بینایی، از دست دادن حافظه، مشکلات در گفتار و… اشاره کرد.
بله معمولاً پزشکان پیشنهاد میدهند پس از انجام این جراحی به منظور بازگرداندن تواناییهای جسمی خود به کاردرمانی مراجعه کنید تا بتوانید زندگی عادی خود را در محیط بیرون از بیمارستان در پیش بگیرید.